ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

η αφίσα

 photo Freeidayposter-02.jpg

Τι είναι η αφίσα;
   Η αφίσα είναι ένα κομμάτι χαρτιού, συνήθως μεγάλου μεγέθους, το οποίο προορίζεται να τοποθετηθεί σε τοίχο ή άλλη κάθετη επιφάνεια και περιέχει κείμενο και/ή εικόνα.
 
Για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται;
   Η αφίσα χρησιμοποιείται με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που τη βλέπουν, ώστε να περάσει κάποιο μήνυμα. Το μήνυμα μπορεί να είναι διαφημιστικό, πολιτικό ή ενημερωτικό.
Μερικές φορές η αφίσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους, απλά ως διακοσμητικό στοιχείο.
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CE%B5_%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%2C_%CE%9D%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_1940.jpg/457px-%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CE%B5_%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%2C_%CE%9D%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_1940.jpg
Ποια είναι η ιστορία της αφίσας;
   Αφίσες που περιείχαν μόνο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από αρκετά παλιά στην Ευρώπη. Κάποιες απ' αυτές έμοιαζαν περισσότερο με ανακοινώσεις, ενώ άλλες διαφήμιζαν έργα του Σέξπιρ.
   Η έγχρωμη αφίσα με εικόνες άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως μετά την πρόοδο της λιθογραφίας, γύρω στα 1870, στη Γαλλία αρχικά και λίγο αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από τότε αποτέλεσε ένα δημοφιλές μέσο προσέλκυσης της προσοχής και η χρήση της εξαπλώθηκε παντού για να προβάλει και να υποστηρίξει πλήθος μηνυμάτων.

Ποιοι σχεδιάζουν τις αφίσες;
   Οι αφίσες μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.
Πατέρας της μοντέρνας αφίσας θεωρείται ο Γάλλος ζωγράφος Jules Chéret (Ζυλ Σερέ), ενώ διάσημες είναι και οι αφίσες του (επίσης Γάλλου ζωγράφου) Toulouse-Lautrec (Τουλούζ Λοτρέκ).
   Οι αφίσες σχεδιάζονται στην εποχή μας από τους γραφίστες, συχνά με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Η πρωτότυπη αφίσα ανατυπώνεται σε πολλά αντίτυπα.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αφίσες
   Στη διάρκεια του Α' και Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι αφίσες χρησιμοποιήθηκαν για να στρατολογούν άνδρες ώστε να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Ακόμη και σήμερα στις ΗΠΑ, όπου η στράτευση δεν είναι υποχρεωτική, χρησιμοποιούνται αφίσες που καλούν τους ενδιαφερόμενους να καταταγούν στον στρατό.
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Unclesamwantyou.jpg/357px-Unclesamwantyou.jpg
   Υπάρχουν αφίσες με ιδιαίτερα τολμηρό περιεχόμενο, τόσο σε σχέση με τις εικόνες που χρησιμοποιούν όσο και σε σχέση με τα μηνύματά τους, που μπορεί να είναι ρατσιστικά, χυδαία, να εκφράζουν ακραίες πολιτικές απόψεις ή προκλητικές καλλιτεχνικές τάσεις.
   Οι αφίσες χρησιμοποιούνται συχνά για να μεταδώσουν ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, να συσπειρώσουν ανθρώπους γύρω από έναν σημαντικό σκοπό ή να αναδείξουν κάποια κοινωφελή οργάνωση ή δράση.
   Η διαφήμιση χρησιμοποιεί τις αφίσες σε πολύ μεγάλη κλίμακα, δίνοντας έμφαση εξίσου στην εικόνα και στο σλόγκαν, το λεκτικό κομμάτι της αφίσας. Συχνά χρησιμοποιούνται από τους διαφημιστές αφίσες εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους (γιγαντοαφίσες), ώστε να είναι ορατές από απόσταση και να αιχμαλωτίζουν το μάτι.
   Οι κινηματογραφικές αφίσες και οι αφίσες θεατρικών έργων διακρίνονται αρκετές φορές για την καλλιτεχνική τους αξία και αποτελούν συλλεκτικό αντικείμενο.
 
   Οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες επενδύουν συνήθως στο είδος της αφίσας που προβάλλει το πρόσωπό τους, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.
   Στην Ελλάδα οι αφίσες χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υπηρεσία του τουρισμού, για να προσελκύσουν κυρίως ξένους επισκέπτες, προβάλλοντας στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού αλλά και εντυπωσιακών τοπίων της χώρας μας. Μπορείτε να δείτε τη συλλογή των αφισών του ΕΟΤ όπως εξελίχθηκαν στο χρόνο, εδώ.
   Υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει με ακρίβεια σε ποιους χώρους επιτρέπεται και σε ποιους απαγορεύεται η αφισοκόλληση, με σκοπό την προστασία από τη ρύπανση και από την αισθητική κακοποίηση των δημόσιων χώρων. Στην πράξη βέβαια, οι αφίσες βρίσκονται κολλημένες ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία.

* οι εικόνες από αφίσες που χρησιμοποιήθηκαν πιο πάνω είναι ενδεικτικές,δεν μου ανήκουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό.
πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1
http://en.wikipedia.org/wiki/Poster
http://www.gnto.gov.gr/el/posters#ad-image-0
εικόνες: http://s399.photobucket.com/user/xrysovalanti4/media/Freeidayposter-02.jpg.html
http://www.ekebi.gr
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Unclesamwantyou.jpg
http://solygeia.blogspot.gr/2010/07/18.html
http://s399.photobucket.com/user/xrysovalanti4/media/Freeidayposter-02.jpg.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!