ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

οι ευχές αρχίζουνε με "ευ"

  
   "Εύχομαι" θα πει εκφράζω την επιθυμία μου να συμβεί κάτι καλό σ' εμένα ή στους άλλους στο μέλλον.
   Οι ευχές, ειδικά οι γιορτινές που επαναλαμβάνονται περιοδικά, έχουν γίνει λίγο ως πολύ τυπικές στις μέρες μας. Αυτό ίσως να μην αναιρεί τη θετική σκέψη που κρύβεται πίσω απ' αυτές, όμως σίγουρα τις κάνει πιο απρόσωπες.
   Και τι γίνεται με τους αποδέκτες των ευχών; Φυσικά είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε,των οποίων η ευτυχία και η καλοτυχία μας ενδιαφέρουν. Λίγο μίζερο δεν ακούγεται αυτό;
   Φυσικά υπάρχουν και οι πανανθρώπινες ευχές για παγκόσμια ειρήνη και τα σχετικά, χιλιοειπωμένες κι αυτές.
   Τι διαφοροποιεί μια ουσιαστική ευχή από μια τυπική;Να κάποιες σκέψεις μου σχετικά μ' αυτό:
  • Η ευχή πρέπει να εκπορεύεται από τον εσώτερο πυρήνα της υπόστασής μας. Μυαλό και καρδιά, λογική και συναίσθημα, όλο το "είναι" μας.
  • Η ευχή είναι η επιθυμία του καλού. Αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού, με τον τρόπο του ο καθένας: άλλος με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, άλλος με  βάση την κοσμοθεωρία του.
  • Αν πραγματικά γνωρίζουμε ποιο είναι το καλό, ή έστω το περίγραμμά του,θα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να είναι κτήμα ενός ή ολίγων. Η έννοια του καλού είναι σαν την έννοια της ζωής: κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα απ' τον άλλον πάνω σ' αυτό.
  • Τέλος, αφού ξέρουμε το καλό και τις ιδιότητές του και αφού το επιθυμούμε για μας και (όλους) τους άλλους μέσα από τον πυρήνα της ύπαρξής μας, δεν θα ήταν υποκριτικό να περιοριζόμαστε μόνο στην προφορική έκφραση αυτής της επιθυμίας;Μήπως οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις ευχές;

2 σχόλια:

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!