ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

μαγικά φώτα του Βορρά

 
 Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, που γεμίζει χρώματα τον ουρανό κοντά στον Βόρειο Πόλο, είναι το Βόρειο Σέλας ( Aurora Borealis στα λατινικά).
Κάτι τόσο μεγαλειώδες και εντυπωσιακό, από νωρίς προκάλεσε θαυμασμό αλλά και φόβο στους κατοίκους των γύρω περιοχών.
  Οι Σουηδοί πίστευαν ότι ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες καθώς έψαχναν τους ταράνδους τους.Οι Φινλανδοί, ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν δαίμονες. Οι Εσκιμώοι, ότι είναι οι ψυχές των νεκρών που ψάχνουν τους δικούς τους,ενώ οι Νορβηγοί ότι το σέλας είναι ανύπαντρες γριές που χορεύουν κουνώντας τα μαντίλια τους!
  Τον Μεσαίωνα επικράτησαν ερμηνείες που παρουσίαζαν το φαινόμενο ως θηρίο της κόλασης, ενώ αργότερα συσχετίστηκε λανθασμένα με πιθανή ύπαρξη ηφαιστείων στον Πόλο.
  Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει σχέση με την ηλιακή δραστηριότητα. Στα πιο ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας φτάνουν από τον ήλιο φορτισμένα σωματίδια, κυρίως πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο των πόλων, αφού πρώτα προκαλέσουν μετατόπιση των ηλεκτρονίων του οξυγόνου και του αζώτου της ατμόσφαιρας. Καθώς τα μετατοπισμένα ηλεκτρόνια γυρίζουν στη θέση τους, εκπέμπεται φως, χαρακτηριστικό για κάθε αέριο. Αυτό είναι το σέλας!
  Το Βόρειο Σέλας παρατηρείται καλύτερα σε γεωγραφικό πλάτος που απέχει 10 μοίρες από τον Βόρειο Πόλο, ενώ υπάρχει και το αντίστοιχο φαινόμενο στη νότια πολική ζώνη, όπου ονομάζεται Νότιο Σέλας.

πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polarlicht.jpg
http://vimeo.com/79902085

2 σχόλια:

  1. εντυπωσιακό και τέλειο..καλή μου συνάδελφος.. χρόνια πολλα!! το 2014, να σε βρει ευτυχισμένη και χαρούμενη..με υγεία !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!