ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

σταγόνες βροχής

Raindrops sizes
  Τι σχήμα έχει μια σταγόνα βροχής που πέφτει;
  Αν σας ζητούσα να τη ζωγραφίσετε, μάλλον θα έβλεπα δύο παραλλαγές: ή ολοστρόγγυλη σαν σφαίρα ή με μια ουρά στο πάνω μέρος σαν δάκρυ. Μεταξύ μας, κι εγώ έτσι θα τη ζωγράφιζα.
  Έρχεται όμως η NASA να διαψεύσει αυτή την εικόνα που όλοι έχουμε, λέγοντάς μας ότι το σχήμα της σταγόνας που πέφτει μοιάζει πιο πολύ με αλεξίπτωτο ή με το πάνω ψωμάκι του χάμπουργκερ!
  Να πώς το εξηγεί:
  Κάθε σταγόνα βροχής όταν ξεκινά την κάθοδό της έχει αρχικά σχήμα σφαιρικό. Αυτό οφείλεται στην επιφανειακή τάση, δηλαδή στο γεγονός ότι τα μόρια του νερού της σταγόνας έχουν πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους παρά με τα μόρια του αέρα. Οι σταγόνες ξεκινούν με διάμετρο μικρότερη του ενός χιλιοστού, αλλά καθώς πέφτουν συγκρούονται και ενώνονται με άλλες σχηματίζοντας μεγαλύτερες σφαίρες.
  Καθώς οι μεγαλύτερες αυτές σταγόνες έλκονται περισσότερο από τη δύναμη της βαρύτητας αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην πτώση τους συναντούν την αντίσταση του αέρα, η οποία είναι μεγαλύτερη στο κάτω μέρος της σταγόνας. Αυτό δίνει στις σταγόνες μια μορφή πιο πλατιά στο κάτω μέρος, σαν το ψωμάκι του χάμπουργκερ. Αυτή η παρατήρηση στάθηκε δυνατό να γίνει με την εξέλιξη της φωτογραφίας και τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ταχύτητας.
  Δείτε ένα επεξηγηματικό βίντεο της NASA:
(μπορείτε να βάλετε ελληνικούς υπότιτλους)


  Αυτό λοιπόν είναι το σχήμα των σταγόνων της βροχής καθώς πέφτουν.
Να μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βροχή:
  • Για να βρέξει χρειάζονται μερικές προϋποθέσεις: φυσικά χρειάζεται να υπάρχουν υδρατμοί στην ατμόσφαιρα. Χρειάζεται επίσης ο αέρας να ψυχθεί (να κρυώσει) και να αυξηθεί η ατμοσφαιρική πίεση, ώστε να μην μπορούν πλέον οι υδρατμοί να μείνουν σε αέρια μορφή.
  • Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σταγόνες γύρω από ένα κέντρο συμπύκνωσης, που συνήθως είναι ένας κόκκος σκόνης ή ένας μικροσκοπικός κρύσταλλος πάγου. Αυτή η παρατήρηση έκανε δυνατή την πρόκληση τεχνητής βροχής η οποία προκαλείται αν ψεκάσουμε συγκεκριμένου τύπου σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο, τα μόρια του οποίου μπορούν να λειτουργήσουν σαν πυρήνες συμπύκνωσης.
  • Είναι πιθανό οι σταγόνες της βροχής να μη φτάσουν ποτέ στο έδαφος, αν κατά τη διάρκεια της πορείας τους συναντήσουν ένα πολύ ξηρό στρώμα αέρα.
  • Το νερό της βροχής δεν είναι απόλυτα καθαρό, αφού οι σταγόνες στην πορεία τους παρασύρουν αέριους ρύπους ή σκόνη. Εξαιτίας αυτού παρατηρείται το φαινόμενο της όξινης βροχής σε περιοχές με έντονη ρύπανση ή το φαινόμενο της κόκκινης βροχής που περιέχει κοκκινωπή άμμο.
Μουσικός επίλογος:

"Raindrops Keep Fallin' on My Head"
ερμηνεία: B.J. Thomas
δημιουργοί: Hal David, Burt Bacharach

πηγές:http://www.nasa.gov/content/goddard/new-gpm-video-dissects-the-anatomy-of-a-raindrop/
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Raindrops_sizes.svg
http://www.youtube.com/watch?v=2nbzM3ZI0pw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!