ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ο Τον κι ο Των

   Στη μακρινή Κίνα ζούσαν δυο δίδυμα αγόρια: ο Τον κι ο Των.
Έμοιαζαν πολύ ...πάρα πολύ!Όμως είχαν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.
   Ο Τον ήταν κάπως ντροπαλός. Δεν έκανε πολλές παρέες. Είχε μόνο έναν φίλο: τον Λι.Μαζί επισκέπτονταν πολλά μέρη: τον ποταμό, τον πύργο του χωριού, τον γερο-σοφό. Μαζί άκουγαν τον αέρα που σφύριζε, τον δάσκαλο να τους φωνάζει στο μάθημα, τον γαϊδαράκο της θείας Μιάν,τον ταχυδρόμο που κόρναρε, τον ήχο του τρένου.
   Ο Των, από την άλλη μεριά, ήταν πολύ κοινωνικός. Ήξερε τα ονόματα όλων των κατοίκων του χωριού. Έκανε κι αυτός τις εκδρομές του: πήγαινε να δει τα φτερά των ανεμόμυλων που γύριζαν, έψαχνε να βρει τα αυγά των δράκων που άκουγε συνέχεια στις ιστορίες των γερόντων, έφτανε μέχρι τις φωλιές των αετών. Όπως καταλαβαίνετε, άκουγε συχνά τις κατσάδες των γονιών του επειδή απομακρυνόταν. Άκουγε βέβαια και τα παρακάλια των συμμαθητών του να τους διηγηθεί τις περιπέτειές του.
   Όταν οι δίδυμοι μεγάλωσαν ήρθαν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Εδώ να δείτε μπερδέματα: όπου και να πήγαιναν άκουγαν το όνομά τους!
   Τότε αποφάσισαν να ψάξουν για δουλειά. Ο Τον βρήκε μια δουλειά και από τότε άρχισε να δουλεύει για έναν κύριο που λεγόταν Ενικός Αριθμός. "Θα δουλεύεις κοντά στα αρσενικά ουσιαστικά", του είπε το αφεντικό του. "Θα είσαι πάντα μαζί με την Αιτιατική Πτώση".
   Ο άλλος δίδυμος αδερφός, ο Των, βρήκε  κι αυτός δουλειά, σε άλλον εργοδότη, που τον έλεγαν Πληθυντικό Αριθμό. "Εσύ θα δουλεύεις με όλα τα ουσιαστικά: αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα", είπε ο κύριος Πληθυντικός στον υπάλληλό του. "Μαζί σου θα είναι πάντα η Γενική Πτώση".
   Φυσικά, ο Τον ερωτεύτηκε την Αιτιατική Πτώση και την παντρεύτηκε, με κουμπάρο τον Ενικό Αριθμό. Και ο Των ερωτεύτηκε τη Γενική Πτώση και την παντρεύτηκε, με κουμπάρο τον Πληθυντικό Αριθμό. Και ζήσανε καλά στην Ελλάδα, κάνοντας παιδάκια-ουσιαστικά!

Ο φίλος μας, ο ζωηρός μαθητής, εμπνεύστηκε από το παραμύθι ένα ωραίο ποίημα που συμπληρώνει όμορφα την ιστορία του Τον και του Των:
 

6 σχόλια:

  1. O Τον κι ο Των, των δύο αριθμών,
    αδέρφια δίδυμα κινέζικων γονιών
    στην Ελλάδα ήρθανε των ευκαιριών.
    Τις πτώσεις ερωτεύτηκαν
    και με χαρά παντρεύτηκαν!

    Περιμένω με ανυπομονησία και το Ν2 με τις αδερφές Της και Τις... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό το έμμετρο δημιούργημα! Θα το συμπεριλάβω στο ποστ.
      Όσο για τη συνέχεια ...οσονούπω! :))

      Διαγραφή
  2. Απίθανες και οι δύο ιστορίες! Μπράβο!
    Στους γάμους ήταν καλεσμένος κι ο Τεν Τεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε εκτιμώ και σε... αναδημοσιεύω! Να περνάς πολύ πολύ καλά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!Σου εμπιστεύομαι τα παλικάρια μου, τον Τον και τον Των. Αν κάνουν ποδήλατο, σίγουρα θα περάσουν τέλεια! :))

      Διαγραφή

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!